Orkestar

iof logo

Iz Fondacije rodila se nova simfonija…

Osnivanje Srpskog simfonijskog orkestra predstavlja još jedan korak ka ostvarenju vizije Internacionalne operske fondacije.

Srpski simfonijski orkestar, osnovan 2023. godine, definitivno zrači svežinom i entuzijazmom, postavljajući temelje za novo poglavlje u kulturnom životu Srbije i šire.

Osnovni cilj ovog ansambla je promocija operske umetnosti kako u našoj zemlji, tako i izvan njenih granica, ali i istovremeno pružanje prostora za interpretaciju klasične simfonijske muzike, cross over programa, kao i koncerata namenjenih najmlađoj publici.

Od svog prvog nastupa, održanog u saradnji sa Internacionalnim letnjim operskim festivalom Morelia u Meksiku, u svečanoj sali Doma Vojske 24. jula, orkestar je odmah osvojio srca publike svojim veličanstvenim izvedbama. Pod dirigentskom palicom maestra Alena Vladimira Gomeza, ovaj gala koncert bio je prava poslastica za sve ljubitelje opere.

Samo pet dana kasnije, već 29. jula, bila je izvedena prva operska predstava „Boemi" Đakoma Pučinija, pod vedrim nebom u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja, za čiju čaroliju je bio zaslužan maestro Gomez. Ovo je bio samo početak niza spektakularnih događaja, uključujući koncerte sa renomiranim dirigentima, kao što je maestro Daniele Agiman iz Italije u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, zatim maestro Marčelo Motadeli iz Italije koji je dirigovao operskom predstavom „Andre Šenije“ Umberta Đordania u Velikoj sali MTS dvorane, rađenom u koprodukciji sa teatrima iz Lecea (Italija), Bugarskom nacionalnom operom iz Varne.

Ovaj orkestar nije samo izvor umetničkog sjaja, već i primer posvećenosti i vrhunskog kvaliteta. Zahvaljujući talentima najboljih i najiskusnijih muzičara u zemlji, Srpski simfonijski orkestar je već uspeo da dogovori brojne nastupe kako domaće, tako i međunarodne, čime nastavlja da gradi svoj put ka visokom statusu na svetskoj muzičkoj sceni.

orkestar